Moussaka
Ingredienser
2, cirka 600 g
auberginer
1 tsk
salt
Köttfärssås
2
gula lökar
2
vitlöksklyftor
Smör
500 g
lammfärs
1 burk, cirka 400 g
krossade tomater
2 msk
tomatpuré
2 krm
mald kanel
½ tsk
salt
1 krm
svartpeppar
1 msk
oregano
Ostsås
2 msk
vetemjöl
3 dl
mjölk
2 dl
riven emmenthalerost
1 krm
salt
Så gör du
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
- Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka cirka 15 minuter.
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka cirka 3 minuter. Rör ner 1 ½ dl av osten, smaka av med salt.
- Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna cirka 1 minut per sida.
- Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över ostsåsen och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter.