Mujadara på mathavre
Max 30 min
Ingredienser
6 portioner
1 L
vatten
3 msk
rybsolja
1 tsk
spiskummin
1
grönsaksbuljongtärning
1 tsk
salt
3 dl
gröna linser (gärna inhemska)
3 dl
mathavre
Löken
4 st
gula lökar
3 msk
rybsolja
Libanesisk toum på kikärtsspad
3 msk
kikärtsspad
½ tsk
vinäger eller citronsaft
2 dl
rybsolja
1 klyfta
vitlök
1 krm
salt
Så gör du:
- Skölj linserna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningen, spiskummin, olja, linser och havre. Dra ner värmen och låt puttra på svag värme under lock i ca 15-20 min. (Det finns stor variation i koktid för både linser och mathavre så kolla förpackningen och justera koktid enligt den sort du använder.)
- Förbered under tiden löken. Hacka löken och stek sedan i olja under omrörning. Låt stekas ordentligt tills löken blir karamelliserad utan att den bränns vid.
- Lägg upp mathavreblandningen på ett fat och garnera med löken och oljan som löken stekts i. Servera med toum.
Toum
- Vispa ihop kikärtsspad och vinäger för hand med en ballongvisp i en bunke.
- Tillsätt olja i en tunn stråle medan du fortsätter vispa tills krämen tjocknar och blir fluffig och något glansig.
- Pressa i en klyfta vitlök och smaka av med salt.