Munkar
Ingredienser
2
ägg
2 ½ dl
socker
½ l
vatten
75 g
jäst
1 tsk
salt
2
citroner, rivet skal
Cirka 1 kg
vetemjöl
200 g
mjukt smör
hallon- eller äppelsylt till fyllning
1 kg
kokosfett
Socker för ytan
Så gör du
- Vispa ägg och socker till skum.
- Lös jästen i ljummet vatten och vispa ner vätskan i äggskummet. Tillsätt saltet och det rivna citronskalet.
- Tillsätt vetemjölet och knåda degen. Knåda ner det mjuka smöret i slutskedet. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Knåda degen. Ta ut lämpliga bitar ur degen, tryck hål i mitten och rulla ut till en ring med pekfingrarna. Eller klappa dem först till platta kakor. Lägg en tesked sylt mitt på kakan, vik den dubbel och nyp ihop kanterna omsorgsfullt. Forma små grisar eller runda munkar.
- Låt munkarna jäsa under duk.
- Koka i hett kokosfett i några minuter på båda sidorna tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla dem i socker.