Mustig älggryta
Ingredienser
1 kg
älgkött
2
lökar
4
vitlöksklyftor
3 msk
rybsolja
2 dl
rödvin
3 msk
balsamvinäger eller kråkbärsvinäger
3 dl
torkade trattkantareller eller 1 l färska
3 msk
viltfond
2 msk
soja
8 dl
vatten
3
lagerblad
2 dl
tranbär
persilja
Så gör du
- Ansa köttet från hinnor och skär i tärningar.
- Ansa lök och vitlök. Skär i klyftor.
- Bryn köttet och löken i oljan i en gjutjärnspanna.
- Tillsätt vin, kråkbärsvinäger (recept i Skogens smaker, sidan 21), trattkantareller, fond, soja, vatten och lagerblad. Låt koka upp.
- Låt grytan puttra på svag värme i 1–1 ½ timme (beroende på köttets mörhet). Tillsätt tranbären och låt småkoka ytterligare 1 timme. Tillsätt persilja. Smaka av. Servera med ugnsbakade rotsaker och potatis.
![Mustig älggryta](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/21_D2A9954.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/21_D2A9954.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/21_D2A9954.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/21_D2A9954.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/21_D2A9954.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/21_D2A9954.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/21_D2A9954.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/21_D2A9954.jpg 1152w)