Mustig gryta på bondböna
Ingredienser
2
lökar
3
vitlöksklyftor
Rybsolja
1 tsk
paprikapulver
1 tsk
spiskummin
Några stänk
tabasco
8 dl
blötlagda och förvällda bondbönor (4 dl torkade)
4
potatisar av fast sort i rejäla tärningar
2
morötter i tärningar
500 g
burk tomatkross
2 msk
tomatpuré
1
lagerblad
½
paprika
1 msk
vinäger eller en skvätt rödvin
Cirka 1 l
vatten
1
grönsaksbuljongtärning
Salt
Till servering: fet yoghurt med hackad persilja och rödlök (välj en växtbaserad produkt för en vegansk gryta)
Så gör du
- Värm upp kryddorna i oljan i kastrull. Hacka lök och vitlök, fräs i kryddorna. Tillsätt tärnad morot och potatis, vänd med slev så de inte bränns vid.
- Koka upp vatten och slå över så att det nätt och jämnt täcker. Tillsätt de förvällda bönorna, tomatkross, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad.
- Låt puttra på svag värme i 30 minuter.
- Tillsätt paprikatärningar och smaka av med tabasco, vinäger eller vin. Låt puttra ytterligare 5 minuter. Behövs det salt? Servera med en klick yoghurt blandad med hackad persilja och rödlök.