Napoleonbakelse
Över 60 min
Ingredienser
4–6 stycken
Vaniljkräm
4 1/2 dl
helmjölk
1 st
vaniljstång
4
äggulor
3 msk
majsstärkelse
1 dl
socker
Bakelsen
500 g
smördegsplattor
1 dl
florsocker
2–3 msk
vatten eller rom
50 g
mörk choklad
Vaniljkräm
- Halvera vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg fröna och stången i en tjockbottnad kastrull med mjölken. Koka upp och låt svalna.
- Rör ihop äggulor, majsstärkelse och socker. Rör i den svala mjölken (plocka bort vaniljstången). Häll blandingen tillbaka i kastrullen, och koka upp på mellanhög värme under konstant omrörning medan vaniljkrämen tjocknar. När krämen börjar bubbla, fortsätt blanda kraftigt ytterligare en minut, och ta sedan av värmen. Täck över och låt svalna.
Bakelsen
- Kavla smördegsplattorna 1–2 mm tunna. Picka dem med en gaffel, och grädda 15 minuter i 200 grader, eller tills de är gyllenbruna och frasiga. Låt svalna.
- Trimma smördegsplattornas kanter med en vass brödkniv så att de är jämnstora, och skär sedan i skivor i portionsstorlek. Du behöver tre skivor per bakelse.
- Rör ihop florsocker och vatten för glasyren, och smält choklad i en spritspåse.
- Bred ut vaniljkräm på en smördegsskiva. Stapla en till skiva på och fyll den likadant. Bred ett tunt lager glasyr på den tredje, översta skivan, och dekorera med några chokladränder.
- Servera genast eller förvara i kylskåp en kort stund.