Nässelsoppa/Spenatsoppa
Ingredienser
2 l
nässlor, toppskott eller cirka 150 g djupfryst spenat
3 msk
smör eller margarin
4 msk
vetemjöl
5 dl
grönsaksbuljong
5 dl
mjölk
½–1 ½ tsk
salt
Riven eller mald muskotnöt
Så gör du
- Förväll nässlorna. Häll dem i kokande vatten. Låt dem koka några minuter. (Skölj av nässlorna med kallt vatten om de ska frysas in.) Hacka dem med kniv eller kör dem i en matberedare.
- Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vetemjölet och rör om med en trägaffel. Låt det fräsa, men inte ta färg.
- Tillsätt buljongen och mjölken i omgångar, rör om ordentligt. Tillsätt spenaten eller nässlorna. Låt soppan koka sakta i 5 minuter. Krydda och smaka av.