Nors i tomatsås
Ingredienser
1 kg
nors
Sås till inläggningen:
4
vitlöksklyftor
2
rödlökar
½ dl
rypsolja
500 g
tomatkross
1 tsk
ättika
2 tsk
salt
svart eller vitpeppar
eventuellt färska kryddor, till exempel basilika, dill, gräslök
- Rensa norsen, ta bort inälvorna, huvudet och lite av nacken.
- Använd glasburkar med skrovlock, till exempel höga burkar som rymmer 700 ml har lämplig storlek.
- Lägg glasburken att ligga, och rada in norsen i burken. Rada en del av fiskarna med stjärtfenan mot bottnen och en del med nacken nedtå så att burken fylls jämnt.
- Skala löken och skär i tunna klyftor. Värm olja i stekpanna, tillsätt löken och stek den gyllenfärgad.
- Tillsätt tomaten, ättikan, kryddorna och de finhackade kryddorna.
- Häll tomatsåsen på fisken så att fisken och mellanrummen fylls, lämna ca 1/3 av burken tom. Putsa kanterna noggrannt. Det är viktigt att det inte finns några såsrester på kanten där lockets packning ska hålla tätt. Skruva på locket.
- Ställ burkarna i en ugnsform och ställ in i kall ugn. Värm ugnen till 125 grader och låt fisken tillredas i 4–8 h. Stäng av ugnen och låt burkarna svalna i ugnen. När burkarna svalnar uppstår undertryck, känn efter om det är en grop på lockets mittdel. Om du kan trycka ner locket har det inte uppstått undertryck.
- Ställ burkarna i kylskåp när de svalnat till rumstemperatur. En oöppnad burk kan hålla i upp till ett år i kylskåp.