Norspiroger
Ingredienser
12 piroger
Deg
250 g
smör eller margarin
250 g
kvarg
4 ½ dl
jästbrödsmjöl eller fullkornsvetemjöl
1 tsk
bakpulver
Fyllning
1 dl
korngryn eller fullkornsris
1
lök
2
kokta ägg
½ knippe
dill
200 g
rensad nors
2 tsk
rivet citronskal
2 tsk
salt
För pensling
1
ägg
Deg:
- Blanda det rumsvarma smöret och kvargen i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en skild skål, och rör sedan ihop med smörblandningen. Knåda till en jämn massa och låt stå i kylskåpet i minst en timme.
Fyllning:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Koka korngrynen enligt anvisningarna på paketet och låt svalna.
- Hacka lök, ägg, dill och nors, och blanda dem med korngrynen, tillsammans med rivet citronskal och salt.
Piroger:
- Kavla ut degen till en ½ cm tjock platta. Skär ut 10 cm stora cirklar, lägg en matsked fyllning i mitten och vik ihop till en halvmåne. Repetera med överbliven deg tills du använt all fyllning.
- Lägg pirogerna på en bakplåt och pensla dem med ägg. Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills de blivit djupt gyllenbruna.