Norspiroger
Ingredienser
12 piroger
Deg
250 g
smör eller margarin
250 g
kvarg
4 ½ dl
jästbrödsmjöl eller fullkornsvetemjöl
1 tsk
bakpulver
Fyllning
1 dl
korngryn eller fullkornsris
1
lök
2
kokta ägg
½ knippe
dill
200 g
rensad nors
2 tsk
rivet citronskal
2 tsk
salt
För pensling
1
ägg
Deg:
- Blanda det rumsvarma smöret och kvargen i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver i en skild skål, och rör sedan ihop med smörblandningen. Knåda till en jämn massa och låt stå i kylskåpet i minst en timme.
Fyllning:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Koka korngrynen enligt anvisningarna på paketet och låt svalna.
- Hacka lök, ägg, dill och nors, och blanda dem med korngrynen, tillsammans med rivet citronskal och salt.
Piroger:
- Kavla ut degen till en ½ cm tjock platta. Skär ut 10 cm stora cirklar, lägg en matsked fyllning i mitten och vik ihop till en halvmåne. Repetera med överbliven deg tills du använt all fyllning.
- Lägg pirogerna på en bakplåt och pensla dem med ägg. Grädda pirogerna i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills de blivit djupt gyllenbruna.
![Norspiroger](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/HS-norspiroger-web.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/HS-norspiroger-web.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/HS-norspiroger-web.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/HS-norspiroger-web.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/HS-norspiroger-web.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/HS-norspiroger-web.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/HS-norspiroger-web.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/HS-norspiroger-web.jpg 1152w)