Nudelsoppa med tofu, trattkantareller och ägg
Ingredienser
4 portioner
Buljong:
200 g
svamp
1 tsk
chiliflakes
2
vitlöksklyftor
2 cm
ingefära
2 msk
soja
1 msk
sesamolja
1 ½ l
vatten
Marinerad svamp:
150 g
svamp, gärna trattkantareller
5 msk
soja
½
röd chili
1
vitlöksklyfta
1 cm
ingefära
1 tsk
socker
färsk koriander
Nudelsoppa:
marinerad svamp
buljong
4
portioner risnudlar
2
kokta ägg
ca 300 g
marinerad tofu
kål, gärna kinakål eller vitkål
2
vårlökar
färsk koriander
sesamolja
Buljong:
- Finriv ingefäran och vitlöken, hacka svampen i mindre bitar.
- Hetta upp en kastrull med sesamolja och tillsätt ingefäran, vitlöken och chiliflakes. Låt steka i nån minut utan att det bränns. Tillsätt svampen och låt steka lite till.
- Häll på vatten och soja och låt koka under lock i minst en halvtimme men gärna upp mot två timmar. Sila buljongen och smaka av med salt.
Marinerad svamp:
- Skiva chili tunt, finriv ingefära och vitlök och blanda ihop med soja och socker. Skär svampen i mindre bitar och blanda med marinaden. Riv även ner koriander i marinaden.
Soppan:
- Koka äggen i 5 minuter och 30 sekunder och kyl ner direkt i iskallt vatten.
- Strimla kålen och lägg i iskallt vatten för att få den riktigt krispig.
- Skär tofu i bitar och stek i sesamolja tills den får fin yta. Skiva vårlöken tunt och hacka koriandern mindre.
- Koka nudlarna enligt förpackningen och lägg nudlarna portionsvis i skålar.
- Häll på den varma buljongen så det täcker nudlarna. Skala och dela äggen, lägg på resten av ingredienserna till nudelsoppan och droppa över sesamolja.