Nyårsdessert
Ingredienser
Kladdkaka
100 g
smör
2 1/2 dl
socker
2
ägg
1 dl
vetemjöl
3 msk
kakao
1 tsk
vanilj
Mascarponekräm
2
äggulor
1 msk
vanilj
1 dl
socker
200 g
mascarpone
2
äggvitor
Glöggkokta päron
5 dl
glögg
3
päron
Kolasås
1 dl
grädde
1 dl
socker
1 dl
ljus sirap
Kladdkaka
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i sockret. Därefter blandar du i alla de övriga ingredienserna.
- Häll smeten i en smord form och grädda cirka 20–25 minuter. Låt kakan svalna och dela kakan i mindre bitar.
Mascarponekräm
- Vispa äggulor, vanilj och socker poröst, blanda ner mascarponen.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i blandningen.
Glöggkokta päron
- Skala päronen och skär i skivor.
- Häll upp glöggen i en kastrull och lägg i päronen. Låt koka cirka 15 minuter tills päronen är mjuka.
- Dra åt sidan och låt svalna. Plocka upp päronen och förvara svalt.
Kolasås
- Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt puttra på svag värme i ungefär 5 minuter.
- Dra av värmen och låt såsen svalna före servering.
Servering
- Sprid ut kakbitar/kaksmulor på ett fat.
- Placera ut de glöggkokta päronen.
- Klicka över mascarponekrämen.
- Strössla över lingon och ringla över kolaås.
- Dekorera med något grönt, till exempel timjan.