Öppen lasagne med tomat, svamp och pesto
Ingredienser
2 portioner
Pastadeg
75 g
vetemjöl
25 g
mannagryn
1 stort
ägg
1 krm
salt
Pesto
1 kruka
basilika
2 dl
färsk spenat
0,75 dl
nötter, mandlar eller frön
3 msk
rypsolja
2 msk
riven hård lagrad ost
salt och peppar
Baddade körsbärstomater
1 ask
körsbärstomat
1
vitlöksklyfta
1 msk
rypsolja
salt och peppar
3 msk
vatten
Stekt svamp
2 dl
förbehandlad svamp eller 5 dl färsk
olja eller smör
salt och peppar
Till servering
nymald svartpeppar
flingsalt
lagrad hård ost
färsk spenat
Pasta
- Mät upp mjöl, mannagryn och salt och placera som en hög på bakbordet. Gör en fördjupning i mjölet och knäck i ägget i gropen.
- Vispa först sönder ägget med en gaffel och börja arbeta in mjölet från sidorna. Knåda in mera mjöl och arbeta degen med händerna. När degen lossar från bakbordet och inte kladdar fast är det lämpligt med mjöl. Annars kan det tillsättas lite extra mjöl. Knåda degen helst 7 minuter.
- Lägg in degen i en plastpåse/plastfolie i kylen för att vila minst en timme.
- Ta ut degen och kavla degen så tunn som det går. Skär sedan ut fyrkantiga lasagneplattor.
- Koka lasagneplattorna strax innan serveringen i saltat vatten ca 3 minuter eller tills de är mjuka.
Övriga förberedelser
- Mixa samtliga ingredienser till peston och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer olja eller vatten om peston är för tjock.
- Picka körsbärstomaterna med en vass kniv. Skala och finhacka vitlök. Fräs vitlöken i olja i en kastrull. Tillsätt tomaterna och låt steka en stund. Strö över salt och peppar. Häll på vattnet och låt badda på lästa värmen under lock ca 10 minuter.
- Stek svamp i smör eller olja och krydda med salt och peppar.
Innan servering
- Koka pastan, värm tomaterna och svampen.
- Lägg en lasagneplatta på botten av en djup tallrik och varva lasagneplattor med tomater och spad, svamp och pesto. Avsluta med nymald svartpeppar lite flingsalt, hyvlad ost och färsk spenat.
Om du har mindre tid till matlagningen kan lasagneplattor köpas färdiga.