Örfilar
Över 60 min
Ingredienser
24 örfilar
Deg
5 dl
mjölk
50 g
jäst
2
ägg
2 dl
socker
2 tsk
kardemumma
150 g
mjukt smör
ca 14 dl
vetemjöl
1
ägg till pensling
pärlsocker eller mandelspån till dekorering
Fyllning
150 g
mjukt smör
1 dl
socker
2 msk
kanel
- Smula jästen in i mjölken med en trägaffel. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och rör om ordentligt.
- Mät upp mjölet och tillsätt lite i gången i mjölkblandingen och rör om. När degen börjar kännas tjock så kan du använda handen att knåda degen med. Blanda i bara så mycket mjöl att degen känns smidig och inte fastnar i kanterna av bunken.
- Tillsätt det mjuka smöret i degen och knåda ordentligt. Tillsätt vid behov lite mera mjöl.
- Låt degen jäsa under en kökshandduk i cirka 30 minuter.
- Blanda under tiden ihop fyllningen.
- Tag upp halva degen på ett mjölat bord och knåda den en liten stund. Kavla ut degen till en tunn platta och bred ut hälften av fyllningen.
- Rulla ihop till en längd och skär i cirka 12 mindre bullar. Tryck ner i mitten med tummarna och låt dubbeljäsa under duk. Repetera med resten av degen.
- Pensla med ägg, strö över pärlsocker eller mandelspån, och grädda i 200 grader cirka 12 minuter.