Paj på rester
Ingredienser
Pajbotten
1 1/2 dl
fullkornsmjöl
1 1/2 dl
vetemjöl
150 g
smör
2 msk
vatten
Fyllning
300 g
strimlad kycklingfilé, eller exemepelvis svamp
1 msk
rybsolja
1
lök
100 g
broccoli, morot eller rotsellseri
100 g
blomkål eller grönkål
100 g
körsbärstomater
2 dl
gräddfil
1 dl
mjölk
2
ägg
50 g
riven ost
salt, peppar
kryddor, exempelvis basilika och oregano
Så gör du
- Blanda bottnens torra ingredienser i en bunke. Nyp ihop smör och torra ingredienser till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en jämn deg.
- Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel, och låt vila cirka 30 minuter i kylen.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Värm en stekpanna med olja och stek kycklingen tills den fått fin färg. Ställ åt sidan.
- Skala löken och skär i tunna skivor. Skölj grönsakerna och tomaterna och skär dem i grova bitar.
- Gör äggstanningen: Blanda mjölk, gräddfil och ägg i en skål. Tillsätt salt, peppar och kryddor.
- Lägg kyckling, grönsaker och riven ost i pajformen i några lager. Häll över äggstanningen.
- Grädda i ugnen i cirka 35–45 minuter tills äggstanningen blivit fast och pajen fått en lätt gyllenbrun färg. Låt pajen svalna minst 10 minuter innan servering.