Paj på vintersquash
Ingredienser
Pajbotten
100 g
smör
100 g
kvarg
½ dl
socker
3 dl
vetemjöl eller speltsikt
Fyllning
4 dl
kokt, mosad vintersquash, anvisning nedan
1 dl
äppelmos, lätt sötad
1 dl
muscovadosocker
1 nypa
salt
1 tsk
kanel
½ tsk
nejlika
1 msk
riven ingefära
½
lime, saft
1 krm
äkta vanilj eller ½ msk vaniljsocker
4 st
ägg
2 dl
gräddmjölk
Så gör du
- Vintersquashen har hårt skal. Klyv squashen och skala eller gröp ur (med glass-skopa). Fruktköttet är hårt och måste kokas eller ugnsbakas. Koka mjukt i vatten i cirka 15 minuter. Slå av vattnet och purea med stavmixer. Moset kan frysas ner för vinterns mustiga soppor, bröd eller söta bakverk.
- Blanda samman ingredienserna för pajdegen snabbt i matberedaren. Tryck ner i pajform. Ställ kallt en stund.
- Gör under tiden fyllningen. Blanda samman vintersquashpuré och äppelmoset, tillsätt kryddor och socker. Smaka av. Vispa samman ägg och gräddmjölk. Rör ner i smeten.
- Häll fyllningen i pajformen och grädda på 200 grader i 30 minuter eller tills fyllningen stelnat. Pajen är som godast avsvalnad.