Palsternackgratäng
Ingredienser
800 g
palsternacka
Bechamelsås
1 ½ msk
smör
3 msk
vetemjöl
4 dl
vätska: grönsaksspad + mjölk
1 ½ dl
riven lagrad ost
Salt, peppar
Så gör du
- Skala palsternackan och skär den i ½ cm tjocka skivor. Koka dem nätt och jämnt mjuka i saltat vatten, 3–5 minuter och låt dem rinna av väl.
- Tillred bechamelsåsen. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vetemjölet. Rör om och fräs utan att det tar färg. Späd med kokspadet. Rör om med en trägaffel så att det blir en stuvning. Späd på till önskad konsistens. Låt småkoka cirka 5 minuter. Tillsätt osten till sist, då ska inte såsen längre koka. Smaka av.
- Lägg de väl avrunna palsternacksskivorna i en vid smord ugnssäker form och häll över bechamelsåsen.
- Gratinera i övre delen av ugnen, 10–15 minuter i 250 grader tills ytan fått fin färg.