Pannkaka i ugn med plommon & körsbär
Ingredienser
8–10 portioner
1 dl
speltsikt eller vetemjöl
½ dl
mandelmjöl
1 dl
strösocker
1
vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
2 ½ dl
vispgrädde
2
ägg
2
äggulor
400 g
plommon, halverade och urkärnade
100 g
urkärnade körsbär
För formen
Smör
Strösocker
Garnering & servering
Florsocker
Lättvispad grädde eller vaniljglass
Så gör du
- Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och sockra en ugnsfast form eller gjutjärnspanna, 24–26 centimeter i diameter.
- Blanda ihop mjöl, mandel mjöl och strösocker i en stor skål.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna i grädden och värm upp, låt sjuda ett par minuter. Låt svalna en stund.
- Ta bort vaniljstången och vispa ner grädden i de torra ingredienserna. Vispa därefter i äggen och äggulorna.
- Häll smeten i formen och fördela plommonen och körsbären i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Sikta på florsocker och garnera med exempelvis färska körsbär. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.