Pasta algio e olio (pasta med alger och olja)
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Pastadeg
50 g
tarmalger
400 g
durumvetemjöl
4 st
ägg
Algio e olio
1/2 dl
olivolja eller tarmalgsolja (se tipset nedan)
4–6 st
vitlöksklyftor
1/2 tsk
chili flakes
Pastadeg
- Finhacka rörhinnan.
- Blanda tarmalgen, vetemjölet och äggen i en bunke. Rör om tills en fast massa formas, och knåda sedan någon minut tills degen blivit slät och jämn
- Täck degen och låt stå i kallt minst 30 minuter, upp till över natten.
- Mjöla bordet och degen rikligt, och kavla ut degen till en 25 cm lång och 1–2 mm tunn platta. Mjöla ytan lätt, och vik degen i halva på längden, och sedan i halva på längden igen. Skär sedan 2–4 mm breda strimlor längs med ihopvikta plattans kortsida.
Algio e olio
- Lägg pastan i saltat, kokande vatten, och koka cirka 3 minuter tills pastan stiger till ytan.
- Skala vitlöken och skär i tunna skivor.
- Hetta upp oljan till medelhög värme i en stekpanna. Tillsätt vitlöken och chili flakes, och stek tills den fått en lätt brun färg, 3–5 minuter. Akta så du inte bränner vitlöken.
- Tillsätt färdigkokta pastan i stekpanna, tillsammans med 1/2 dl av det heta pastavattnet. Rör om tills pastan är täckt med oljan. Tillsätt mera pastavatten om pannan verkar alltför torr.
- Smaka av, och tillsätt salt och peppar vid behov.