Pastagratäng med linser
Max 60 min
Ingredienser
8 portioner
Pasta
500 g
pasta, gärna inhemsk
saltat vatten
Grönsakssås
1 bit
rotselleri (ca 150 g)
2–3
morot
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
rypsolja
500 g
tomatkross
2 dl
vatten
1
grönsaksbuljongtärning
1 msk
basilika
1 krm
chiliflakes
1 dl
röda linser
Ostsås
2 dl
creme fraiche
1 dl
riven ost
1/2 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
- Värm ugnen till 200 grader.
- Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen och spola med kallt vatten.
- Skala och riv rotsakerna. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt rotsaker, lök, vitlök. Stek några minuter. Tillsätt tomatkross, vatten, buljong och kryddor. Skölj linserna i en sil och lägg med dem i pannan. Låt såsen koka på svag värme cirka 10–15 minuter.
- Blanda ihop crème fraiche med ost, salt och peppar.
- Bred ut pastan i en stor smord ugnsform. Häll över såsen och klicka på ostkrämen.
- Gratinera i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.