Pastagratäng med linser
Ingredienser
8 portioner
pasta
500 g
pasta, gärna inhemsk
saltat vatten
Grönsakssås
1 bit
rotselleri (ca 150 g)
2-3
morot
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
2 msk
rypsolja
500 g
tomatkross
2 dl
vatten
1
grönsaksbuljongtärning
1 msk
basilika
1 krm
chiliflakes
1 dl
röda linser
Ostsås
2 dl
creme fraiche
1 dl
riven ost
1/2 tsk
salt
1 krm
svartpeppar
- Värm ugnen till 200 grader.
- Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen och spola med kallt vatten.
- Skala och riv rotsakerna. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt rotsaker, lök, vitlök. Stek några minuter. Tillsätt tomatkross, vatten, buljong och kryddor. Skölj linserna i en sil och tillsätt. Låt såsen koka på svag värme ca 10–15 minuter.
- Blanda ihop crème fraiche med ost, salt och peppar.
- Bred ut pastan i en stor smord ugnsform. Häll över såsen och klicka på ostkrämen.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
![Pastagratäng med linser](/uploads/_1200x766_crop_center-center_82_line/10.jpeg 1200w, /uploads/_2400x1532_crop_center-center_61_line/10.jpeg 2400w, /uploads/_992x633_crop_center-center_82_line/10.jpeg 992w, /uploads/_1984x1267_crop_center-center_61_line/10.jpeg 1984w, /uploads/_768x490_crop_center-center_60_line/10.jpeg 768w, /uploads/_1536x980_crop_center-center_45_line/10.jpeg 1536w, /uploads/_576x367_crop_center-center_60_line/10.jpeg 576w, /uploads/_1152x735_crop_center-center_45_line/10.jpeg 1152w)