Pavlova med lemoncurd
Ingredienser
4
ägg
En nypa
salt
2 ½ dl
socker
1 msk
potatismjöl
½ tsk
vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
1 tsk
vitvinsvinäger
Vispad grädde till garnering
Lemoncurd
2
citroner
1 ½ dl
socker
30 g
smör
1 msk
potatismjöl
2
äggulor
Chokladganache
50 g
mörk choklad
2 msk
smör
½–1 dl
grädde
Så gör du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Separera äggula och äggvita. Vispa äggvitan och tillsätt en nypa salt, vispa till hårt skum.
- Tillsätt därefter lite socker i taget och vispa tills smeten är hård.
- Sikta ner potatismjöl och vänd ner försiktigt i smeten. Vänd ner vinägern.
- Lägg smeten på en bakplåt med bakplåtspapper och forma en cirkel med en lite högre ytterkant.
- Låt pavlovan stå i rumsvärme i cirka 15 minuter och grädda därefter.
- Sänk temperaturen i ugnen till 120 grader och lägg in pavlovan. Grädda 1,5 timme.
Lemoncurd
- Tvätta citronerna. Riv skalet och pressa citronerna. Värm upp citronsaften med det rivna skalet.
- Sila av och tillsätt sockret.
- Blanda potatismjölet och äggulorna och vänd ner i citronsaften.
- Koka upp curden på medelvärme. Curden kommer att tjockna.
- När curden kokat upp en gång och tjocknat ställ den ät sidan och låt svalna.
Chokladganache
- Värm mjölken och smöret.
- Lägg chokladen i blandningen och rör om tills chokladen smultit.
- Låt svalna och ringla över kakan.