Pepparkakshus
Ingredienser
Cirka 6 små hus
Pepparkaksdeg
1 dl
farinsocker
1 dl
sirap
1 tsk
kanel
½ tsk
nejlika
½ tsk
ingefära
50 g
smör/margarin
1 dl
mjölk
5 dl
vetemjöl
1 tsk
matsoda
Montering
2 dl
socker
Kristyr
1 msk
saft av citron
Cirka 1 ½ dl
florsocker
Spritspåse eller strut av smörpapper
Så gör du
- Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
- Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
- Rör ner mjölk samt mjölet blandat med matsoda.
- Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.
Delar
- Kavla degen tunt på mjölat bakbord. Strö även mjöl ovanpå degen under kavlingen och akta så att degen inte fastnar i bakbordet.
- Placera mallar på degen och skär ut två tak, väggar och gavlar per hus.
- Grädda cirka 8 minuter i 175 grader.
Montering – Obs! Smält socker är väldigt hett, så var extra försiktig!
- Smält sockret i en stekpanna och akta så att det inte bränns.
- När det är smält är det lättast att hålla sockret på svag värme på spisplattan så att det inte stelnar under monteringen. Om det börjar stelna är det bara att värma på nytt.
- Doppa kanter av delar som skall monteras ihop och var försiktig så att du inte bränner dig. När du är klar kan du tillsätta vatten i stekpannan och koka tills sockret löses upp för att sedan rengöra stekpannan.
Kristyr
- Vispa samman ingredienserna och eftersträva en kristyr som är så pass trögflytande att den inte rinner av huset men går att spritsa.
- Spritsa önskat mönster på husen och sikta över lite florsocker.