Pepparkaksjitterbuggar
Ingredienser
Cirka 60 kex
Pepparkaksdeg
1 ½ dl
socker
1 dl
sirap
2 tsk
kanel
1 tsk
ingefära
½ tsk
nejlika
½ tsk
kardemumma
125 g
smör/margarin
1
ägg
5 dl
vetemjöl
1 tsk
matsoda
Maräng
2
äggvitor
1 dl
socker
Så gör du
- Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
- Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
- Rör ner ägg samt mjölet blandat med matsoda.
- Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.
- Vispa marängens äggvitor i en torr och ren skål och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen blir glansig.
- Dela pepparkaksdegen i två delar och kavla ut till tunna rektangulära degplattor. Se till att tillsätta mjöl under kavlingen så att degen inte fastnar i bakbordet.
- Bred på marängen på degplattorna och rulla försiktigt ihop degplattan från långsidan med lätt hand.
- Skär cirka 1 cm tjocka skivor med en vass kniv och placera på en plåt med bakplåtspapper. Det blir lite kladdigt.
- Grädda gitterbuggarna cirka 12 minuter i 175 grader. Marängen ska få lite färg.