Pepparkakstält
Ingredienser
1 dl
sirap
2 dl
socker
1 msk
kanel
1 tsk
kardemumma
1 tsk
nejlika
1 tsk
ingefära
150 g
smör
¾ tsk
matsoda (bikarbonat)
6 ½ dl
vetemjöl + mjöl till utbakning
Kristyr
2 msk
äggvita (cirka 1 äggvita)
Cirka 3 ½ dl
florsocker
Så gör du
- Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det börjar koka. Ta bort kastrullen från spisplattan.
- Skär smöret i bitar och tillsätt i kastrullen. Rör om tills smöret är smält. Häll över smeten i en skål och låt svalna.
- Blanda mjölet med matsodan. Rör ner i smeten lite i taget.
- Nu skall degen vila ett dygn i kylskåp. Degen kan sättas i en hushållspåse så är det lättare att hantera den följande dag.
Utbakning
- Ladda ner mallen, printa ut och klipp ut. Eller gör en egen mall.
- Ta en bit av pepparkaksdegen och kavla ut den rätt tunt på ett mjölat bakbord. Använd ordentligt med mjöl så att degen inte fastnar i bakbordet. Det brukar löna sig att lyfta degen ibland och strö mera mjöl under och ovanpå.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Placera mallen ovanpå degen och skär ut med kniv. Placera tältdelarna på plåtar med bakplåtspapper. Varje tält består av tre delar och i den ena delen kan man skära ut tältets öppning. Skär ut så många tält som du vill laga.
- Skär också ut små pinnar som kan sättas på toppen av tälten, men grädda på en skild plåt då dessa är mycket mindre och gräddas snabbare.
- Grädda delarna i cirka 5–8 minuter. Låt svalna.
Montering & dekoration
- Vispa äggvita och florsocker till kristyr med elvisp. Kontrollera kristyrens konsistens, den skall hänga kvar på elvispen och inte rinna av. Om kristyren blir för tjock så att den inte går att spritsa eller fäster så kan några droppar vatten tillsättas. Fyll en del av kristyren i en spritspåse och lämna resten i skålen.
- Börja med att spritsa dekorationen på tältdelarna.
- Ta sedan kristyr från skålen och bred ut på de kanter som skall sitta ihop. Tryck ihop delarna vartefter så att de hålls ihop.
- Doppa tältpinnar i kristyren och tryck fast på tältens toppar.