Petit choux
Över 60 min
Ingredienser
20–30 stycken
Ingredienser
2 dl
vatten
100 g
smör
2 dl
vetemjöl
4
ägg
Så gör du
- Koka upp vatten och smör i en kastrull. Välj en tillräckligt stor kastrull så att du också kan röra om i den ordentligt.
- När smöret smultit och blandningen kokar, tillsätt mjölet och blanda om kraftigt med en träslev tills smeten bildar en jämn boll och inte fastnar i kanterna.
- Tillsätt äggen ett i taget, och vispa kraftigt tills äggen blandats i ordentligt. Du kan använda elvisp. Fortsätt vispa tills smeten svalnat en aning.
- Spritsa ut petit chouer i valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en liten klick smet under hörnen av bakplåtspappret för att hindra det att glida omkring medan du spritsar.
- Grädda i 200 grader 25–30 minuter tills petit chouerna är luftiga och lätta. Öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna, annars far luften ur bakelserna. Låt svalna på galler.
- Fyll bakelserna antingen genom att spritsa fyllningen direkt i dem, eller genom att skära ett lock och skeda i fyllningen. Gör det strax innan servering, annars blir de blöta och mjuka. Som fyllning passar både sött och salt, prova till exempel vaniljkräm, vispad grädde och med bär, ostkräm eller fiskröra!