Petit choux
Ingredienser
20-30 stycken
Ingredienser
2 dl
vatten
100 g
smör
2 dl
vetemjöl
4
ägg
Så gör du
- Koka upp vatten och smör i en kastrull. Välj en tillräckligt stor kastrull så att du också kan röra om i den ordentligt.
- När smöret smultit och blandningen kokar, tillsätt mjölet och blanda om kraftigt med en träslev tills smeten bildar en jämn boll och inte fastnar i kanterna.
- Tillsätt äggen ett i taget, och vispa kraftigt tills äggen blandats i ordentligt. Du kan använda elvisp. Fortsätt vispa tills smeten svalnat en aning.
- Spritsa ut petit chouer i valfri storlek på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en liten klick smet under hörnen av bakplåtspappret för att hindra det att glida omkring medan du spritsar.
- Grädda i 200 grader 25-30 minuter tills petit chouerna är luftiga och lätta. Öppna inte ugnsluckan under de första 15 minuterna, annars far luften ur bakelserna. Låt svalna på galler.
- Fyll bakelserna antingen genom att spritsa fyllningen direkt i dem, eller genom att skära ett lock och skeda i fyllningen. Gör det strax innan servering, annars blir de blöta och mjuka. Som fyllning passar både sött och salt, prova t.ex. vaniljkräm, vispad grädde och med bär, ostkräm eller fiskröra!
![Petit choux](/uploads/_1200x800_crop_center-center_82_line/DSC00715_PS.jpg 1200w, /uploads/_2400x1600_crop_center-center_61_line/DSC00715_PS.jpg 2400w, /uploads/_992x661_crop_center-center_82_line/DSC00715_PS.jpg 992w, /uploads/_1984x1323_crop_center-center_61_line/DSC00715_PS.jpg 1984w, /uploads/_768x512_crop_center-center_60_line/DSC00715_PS.jpg 768w, /uploads/_1536x1024_crop_center-center_45_line/DSC00715_PS.jpg 1536w, /uploads/_576x384_crop_center-center_60_line/DSC00715_PS.jpg 576w, /uploads/_1152x768_crop_center-center_45_line/DSC00715_PS.jpg 1152w)