Piroger med ärtkräm, fetaost och soltorkad tomat
Över 60 min
Ingredienser
14 st
Deg
3 dl
vatten
1 påse
torrjäst
1 dl
olja
7 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
Ärtkräm
400 g
ärter
2 msk
olja
1 tsk
vinäger
1 tsk
timjan
salt
svartpeppar
Fyllning
200 g
fetaost
75 g
soltorkade tomater
1 tsk
timjan
1 tsk
peppar
1/2 tsk
chiliflakes
1
ägg
Så gör du:
- Värm vattnet till 42 grader och blanda med torrjästen. Häll i olja och arbeta in mjölet och saltet tills det blivit en jämn och fin deg. Jäs tills dubbel storlek, cirka 45 minuter.
- Gör ärtkrämen: Mixa ihop allting med stavmixer tills det är en jämn röra. Smaka av med salt och svartpeppar. Smula ner fetaost och finhackade soltorkade tomater. Krydda och rör till en jämn kräm.
- Dela degen i 14 bitar och kavla ut varje bit till en tunn rundel.
- Lägg krämen i mitten på degen och vik över degen till en halvcirkel.
- Tryck med gaffel för att få degen att fästa och pensla med ett uppvispat ägg.
- Grädda direkt i 225 grader i 15 minuter.