Piroger med ärtkräm, fetaost och soltorkad tomat
Ingredienser
14 st
Deg:
3 dl
vatten
1 påse
torrjäst
1 dl
olja
7 dl
vetemjöl
1 tsk
salt
Ärtkräm:
400 g
ärter
2 msk
olja
1 tsk
vinäger
1 tsk
timjan
salt
svartpeppar
Fyllning:
200 g
fetaost
75 g
soltorkade tomater
1 tsk
timjan
1 tsk
peppar
½ tsk
chiliflakes
1
ägg
Gör så här:
- Värm vattnet till 42 grader och blanda med torrjästen. Häll i olja och arbeta in mjölet och saltet tills det blivit en jämn och fin deg. Jäs tills dubbel storlek, ca 45 minuter.
Ärtkräm:
- Mixa ihop allting med stavmixer tills det är en jämn röra. Smaka av med salt och svartpeppar.
Fyllningen:
- Gör ärtkrämen enligt recept, smula ner fetaost och finhackade soltorkade tomater. Krydda och rör till en jämn kräm.
Pirogerna:
- Dela degen i 14 bitar och kavla ut varje bit till en tunn rundel. Lägg krämen i mitten på degen och vik över degen till en halvcirkel. Tryck med gaffel för att få degen att fästa och pensla med ett uppvispat ägg. Grädda direkt efter utbak i 225 grader i 15 minuter.