Piroger med morots- eller speltgrötsfyllning
Över 60 min
Ingredienser
15 piroger
Alternativ 1: Piroger med morotsgrötsfyllning
1 1/2 dl
emmergryn
4 dl
vatten
6 dl
havredryck
1–2
rivna morötter
1/2 tsk
salt
Alternativ 2: Piroger med speltgrötsfyllning
2 dl
vatten
2 dl
hela speltkorn
1 l
helmjölk
1/2 tsk
salt
Deg
2 dl
kallt vatten
4 dl
rågmjöl
1 dl
speltmjöl
1/2 tsk
salt
Gör så här
- Alternativ 1: Koka upp vatten i en kastrull och rör ner emmergrynen. Låt vattnet koka in och späd därefter med havredryck, lite i taget. Låt gröten koka på svag värme i cirka 1–2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
- Alternativ 2: Skala och riv morötterna. Koka upp vatten i en kastrull och rör i morot och spelgryn. Låt vattnet koka in och späd därefter med mjölk, lite i taget. Låt gröten koka på svag värme i cirka 1–2 timmar. Rör om med jämna mellanrum.
- Deg: Blanda snabbt ihop alla ingredienser, knåda degen och forma till en rulle som är cirka 5 cm i diameter.
- Skär rullen i 15 delar, kavla ut till tunna ovala pirogskal. Fyll dem med en klick gröt, nyp ihop dem med tummen och pekfingret.
- Placera pirogerna på en ugnsplåt och grädda i 270 graders ugnsvärme i cirka 8 minuter.
- Pensla med en blandning av smält smör och vatten och avnjut pirogerna ljumma, exempelvis med kallrökt gädda.