Pita med grillad morot och ärthummus
Över 60 min
Ingredienser
4 portioner
Pitabröd
150 g
vetemjöl
150 g
turkisk yoghurt
1 tsk
torrjäst
1/2 tsk
salt
Ärthummus
200 g
ärter
1 dl
kokta kikärter
3 msk
olivolja
1/2–1
riven vitlöksklyfta
1 1/2 msk
tahini
1 msk
citronsaft
salt och peppar
Grillade misomorötter
600 g
små morötter
3 tsk
misopasta
3 tsk
lönnsirap eller honung
1/2 tsk
malen ingefära
1/2 tsk
chilipulver
1/2 tsk
salt
Topping
Rucola
Mynta
Hasselnötter
Vinbär
Pitabröd
- Rör ihop alla ingredienser och knåda 5–10 minuter tills degen är slät och elastisk. Täck och låt jäsa cirka 30 minuter.
- Dela degen i fyra lika stora bitar och kavla ut till runda kakor, cirka 10–15 cm i diameter.
- Grädda bröden på en stekhet gjutjärnspanna i grillen, eller i ugnen på 250 grader 3–4 minuter per sida.
Ärthummus
- Mixa alla ingredienser med stavmixer eller i matberedare till en slät massa.
Grillade misomorötter
- Grilla morötter på indirekt värme 10–15 minuter, tills de fått lätt med färg och mjuknat en aning.
- Rör ihop övriga ingredienser till en tjock sås, och pensla över morötterna.
- Flytta morötterna på direkt värme, och pensla flera gånger med glaseringen tills de fått en djupt brun färg och mjuknat.
Så gör du
- Lägg några matskedar ärthummus på pitabrödet. Lägg på rucola och mynta tillsammans med några grillade morötter. Toppa med några skedar yoghurt, rostade hasselnötter och (picklade) vinbär.