Pizza med fänkål och lök
Över 60 min
Ingredienser
4 pizzor
Pizzadeg
3 dl
fullkornsmjöl (exempelvis enkorn, spelt)
5 dl
emmersikt eller lantvetesikt
4 dl
vatten
1 tsk
torrjäst
1 tsk
salt
1 msk
olja
Pizza
1
fänkål
1–2
lökar
olivolja
1 dl
äppelmust eller vitt vin
crème fraîche
Pizzadeg
- Rör ihop alla ingredienserna. Knåda degen i 5–10 minuter tills den är elastisk. Täck och låt jäsa minst en timme, eller i kylskåp över natten.
- Lägg en pizzasten eller en ren ugnsplåt i ugnen. Värm ugnen så het som det går.
- Dela degen i fyra lika stora bollar. Kavla ut dem på en mjölad yta. Lägg pizzabottnen antingen på en bit bakplåtspapper eller på en mjölad pizzaspade.
- Tillred fyllningen till pizzan.
Pizza
- Skär fänkål och lök i grova bitar. Stek på medelvärme i en skvätt olja tills de mjuknat en aning. Tillsätt äppelmust eller vin i pannan. Fortsätt steka tills vätskan avdunstat och grönsakerna blivit lätt karamelliserade.
- Bred olivolja på pizzabottnen och fördela grönsakerna på pizzan.
- Överför försiktigt pizzan på den heta ugnsplåten. Grädda på full värme i cirka 10 minuter, tills pizzan fått bra med färg.
- Toppa den gräddade pizzan med crème fraîche strax före servering.