Pizza med potatis och palsternacka
Över 60 min
Ingredienser
4 pizzor
Pizzadeg
3 dl
fullkornsmjöl (exempelvis enkorn, spelt)
5 dl
emmersikt eller lantvetesikt
4 dl
vatten
1 tsk
torrjäst
1 tsk
salt
1 msk
olja
Pizza
2 dl
crème fraîche
1 tsk
senap, gärna Dijon
1 msk
olja
4
potatisar
1 bit
palsternacka
timjan
rölleka
Pizzadeg
- Rör ihop alla ingredienserna. Knåda degen i 5–10 minuter tills den är elastisk. Täck och låt jäsa minst en timme, eller i kylskåp över natten.
- Lägg en pizzasten eller en ren ugnsplåt i ugnen. Värm ugnen så het som det går.
- Dela degen i fyra lika stora bollar. Kavla ut dem på en mjölad yta. Lägg pizzabottnen antingen på en bit bakplåtspapper eller på en mjölad pizzaspade.
- Tillred fyllningen till pizzan.
Pizza
- Rör ihop crème fraîche, senap och olivolja. Bred ut blandningen på pizzabottnen.
- Skär potatisen i tunna skivor, strimla palsternackan. Bred ut rotsakerna på pizzan, ringla över lite olja.
- Överför försiktigt pizzan på den heta ugnsplåten. Grädda i cirka 10 minuter på full värme, tills pizzan fått bra med färg och palsternackan är ställvis nästan bränd.
- Toppa den gräddade pizzan med färska örter.