Pizza med tomat och fisk
Över 60 min
Ingredienser
4 pizzor
Pizzadeg
3 dl
fullkornsmjöl (exempelvis enkorn, spelt)
5 dl
emmersikt eller lantvetesikt
4 dl
vatten
1 tsk
torrjäst
1 tsk
salt
1 msk olja
Pizza
350 g
tomat eller tomatkross
1
lök
1 msk
olja
basilika
salt, peppar
200 g
mozzarella
2
tomater
ca 250 g
fiskkonserv, exempelvis Järkisärki eller Luonnonkala
Pizzadeg
- Rör ihop alla ingredienserna. Knåda degen i 5–10 minuter tills den är elastisk. Täck och låt jäsa minst en timme, eller i kylskåp över natten.
- Lägg en pizzasten eller en ren ugnsplåt i ugnen. Värm ugnen så het som det går.
- Dela degen i fyra lika stora bollar. Kavla ut dem på en mjölad yta. Lägg pizzabottnen antingen på en bit bakplåtspapper eller på en mjölad pizzaspade.
- Tillred fyllningen till pizzan.
Pizza
- Finhacka och fräs lök tills den mjuknat. Lägg i hackad tomat eller tomatkross, krydda med basilika, salt och peppar. Låt småkoka i cirka 10 minuter, låt svalna.
- Skiva tomat och mozzarella. Bred tomatsås över pizzan, lägg sedan på tomat och mozzarella, toppa slutligen med fisk.
- Överför pizzan försiktigt på den heta ugnsplåten. Grädda på full värme i cirka 10 minuter, tills pizzan fått fin färg och mozzarellan bubblar.