• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pizzalängd på julens rester

Pizzalängd på julens rester
Max 60 min

Ingredienser


Deg

12 g
färsk jäst (1/8 av en bit)
1 1/2 dl
vatten
1/2 tsk
salt
1 msk
rybsolja
Cirka 3 dl
jästbrödsmjöl + mjöl till utbakning

Fyllning 1

3/4 dl
tomatsås
100 g
kalkon eller skinka från julbordet eller varmrökt fisk
60 g
ost (1 ½ dl)
1/2 tsk
oregano

Fyllning 2

1/2 tsk
rypsolja
50 g
palsternacka
50 g
champinjoner eller cirka ½ dl förbehandlad skogssvamp
1
vitlöksklyfta
1 krm
salt 

Så gör du:


  1. Smula jästen i en skål.
  2. Värm vatten fingervarmt (37 grader) i en kastrull. Häll vätskan över jästen och rör om.
  3. Tillsätt salt och olja. Rör ner mjölet lite i taget till en smidig deg, knåda degen en stund för hand.
  4. Låt degen jäsa cirka 30 minuter under bakduk.

Förbered fyllning 1


  1. Finfördela kalkon/skinka/fisk.
  2. Riv osten.

Förbered fyllning 2


  1. Skala och riv palsternacka.
  2. Hacka/skiva svampen.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek svamp, palsternacka och pressad vitlök några minuter.
  4. Smaka av med salt.

Utbakning


  1. Forma degen till en boll på mjölat bakbord.
  2. Kavla ut degen till en avlång platta. Flytta till en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bred på tomatsås, strö på kalkon/skinka/fisk, riven ost och oregano. Eller bred över svampfyllningen.
  4. Rulla ihop plattan från långsidan och placera skarven ner mot bakplåtspappret. Kläm ihop ändorna på längden.
  5. Klipp längden med hjälp av en sax.
  6. Låt jäsa under bakduk medan ugnen värms. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Pensla längden med äggula och grädda längden i cirka 20 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Pizza & smörgåsar
  • Huvudråvara
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pizzalängd på julens rester

Detta kan intressera dig

Bli beredskapsmentor med Marthaförbundet 2026

Vill du vara med och stärka föreningslivet i Svenskfinland och hjälpa lokala föreningar att stå tryggare när vardagen utmanas? Under 2026 utbildar Marthaförbundet frivilliga beredskapsmentorer som ...

Hushåll

Ny lättläst broschyr: Råd och recept för en fungerande vardag

Vår populära broschyr har fått en uppdatering! Marthaförbundets projekt Hantera vardagen presenterar en uppdaterad upplaga av broschyren "Råd och recept för en fungerande vardag". Här kan du bläddr...

Hushåll

Marthaost med picklade grönsaker på havretunnbröd

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet