Pizzalängd på julens rester
Ingredienser
Deg
12 g
färsk jäst (1/8 av en bit)
1 ½ dl
vatten
½ tsk
salt
1 msk
rybsolja
Cirka 3 dl
jästbrödsmjöl + mjöl till utbakning
Fyllning 1
¾ dl
tomatsås
100 g
kalkon eller skinka från julbordet eller varmrökt fisk
60 g
ost (1 ½ dl)
½ tsk
oregano
Fyllning 2
½ tsk
rypsolja
50 g
palsternacka
50 g
champinjoner eller cirka ½ dl förbehandlad skogssvamp
1
vitlöksklyfta
1 krm
salt
Så gör du
- Smula jästen i en skål.
- Värm vatten fingervarmt (37 grader) i en kastrull. Häll vätskan över jästen och rör om.
- Tillsätt salt och olja. Rör ner mjölet lite i taget till en smidig deg, knåda degen en stund för hand.
- Låt degen jäsa cirka 30 minuter under bakduk.
Förbered fyllning 1
- Finfördela kalkon/skinka/fisk
- Riv osten.
Förbered fyllning 2
- Skala och riv palsternacka.
- Hacka/skiva svampen.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek svamp, palsternacka och pressad vitlök några minuter.
- Smaka av med salt.
Utbakning
- Forma degen till en boll på mjölat bakbord.
- Kavla ut degen till en avlång platta. Flytta till en plåt med bakplåtspapper.
- Bred på tomatsås, strö på kalkon/skinka/fisk, riven ost och oregano. Eller bred över svampfyllningen.
- Rulla ihop plattan från långsidan och placera skarven ner mot bakplåtspappret. Kläm ihop ändorna på längden.
- Klipp längden med hjälp av en sax.
- Låt jäsa under bakduk medan ugnen värms. Sätt ugnen på 200 grader.
- Pensla längden med äggula och grädda längden i cirka 20 minuter.