Plåtbröd
Över 60 min
Ingredienser
50 g
jäst
5 dl
vatten eller mjölk
2 msk
rypsolja
1–2 tsk
salt
1 msk
honung/sirap
3 dl
havreflingor eller grahamsmjöl
ca 7 dl
vetemjöl
Till garnering: mjöl eller frön
Så gör du:
- Värm vätskan fingervarm och rör ut jästen i vätskan. Tillsätt olja, salt, honung och flingor eller grovt mjöl. Rör ner vetemjölet lite i taget. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
- Häll degen i en långpanna med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och platta ut degen. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Skär ett rutmönster i degen med en degsporre eller vass kniv. Strö på mjöl eller frön. Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter.
Ett tacksamt bröd som ger en stor sats bröd med minimal insats. Brödet kan varieras med olika mjölsorter och garnering. Det går också att tillsätta exempelvis rivna rotsaker eller zucchini i bröddegen för variation.