Plåträtt med rotfrukter och kall äppelsås
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Ingredienser
600 g
potatis
2
morötter
1
lök
300 g
polkabeta (eller gul-/rödbeta)
1 burk
kokta kikärter á 380 g
paprikapulver
olja
salt, peppar
Topping
150 g
stekbar ost (Hallajuusto) eller fetaost
50 g
krassemix eller babyspenat
1
citron
Kall äppelsås
1
äpple
200 g
crème fraiche
1 msk
senap
1 tsk
honung
salt, peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader varmluftsugn.
- Tvätta potatisarna och morötterna och skala lök och polkabeta. Skär potatisen och löken i klyftor och moroten och polkabetan i centimetertjocka bitar.
- Blanda alla grönsaker i en stor skål och ringla över olja, salt och peppar. Sätt på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in het ugn i cirka 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
- Krydda de sköljda kikärterna med paprikapulver och häll över rotfrukterna när cirka 10 minuter av tillagningen återstår.
- Laga såsen: Riv äppel grovt och krama ur vätskan. Blanda med creme fraiches, senap och honung och smaka av med salt och peppar.
- Om hallaost används: Skär osten i skivor och stek i panna tills de får en fin yta.
- När rotfrukterna är klara i ugnen tas plåten ut och toppas sedan med ost, krasse eller spenat och citronklyftor. Servera med äppelsåsen.