Plåträtt – vegetarisk eller med kyckling
Ingredienser
Steg 1
600 g
potatis eller pumpa
3
morötter
1
rödlök
½
blomkål
Olivolja
Salt, peppar
Steg 2
2–3
hönsfiléer eller 1 burk kikärter för vegetariskt alternativ
Steg 2, sås
1 dl
olivolja
1 msk
sojasås
1 msk
balsamvinäger
1 tsk
sesamolja
1 tsk
honung
1
krossad vitlök
Steg 3
½
paprika
Färska örter
Fetaost eller annan ost enligt egen smak
Så gör du
- Blanda ihop allting på en plåt och sätt i ugnen. Komplettera med färska grönsaker, örter och riven ost när plåten är ur ugnen. Tillred i tre steg!
Steg 1
- Sätt ugnen på 200 graders varmsluftsugn.
- Tvätta potatisarna och morötterna och lägg på en ugnsplåt. Skär rödlöken och i klyftor och blomkålen i buketter.
- Ringla på olivolja och smaksätt med salt och peppar. Ställ in het ugn i 15 minuter
Steg 2
- Blanda såsen och vänd filéerna i den, smaksätt med salt och peppar.
- Ta ut ugnsplåten efter 15 minuter i ugnen och lägg filéerna ovanpå grönsakerna.
- Ringla på resten av såsen och ställ tillbaka i ugnen i 15 minuter.
- Vegetariskt alternativ: kycklingfiléerna kan ersättas med kokta kikärter eller pulled havre, använd samma sås som ovan. Använder du kikärter eller pulled havre ska plåten vara i ugnen cirka 10–12 minuter.
Steg 3
- Ta ut plåten ur ugnen, i det här skedet borde kycklingfiléerna vara genomstekta. Man kan ännu dubbelkolla att de är det genom att skära ett snitt i dem.
- Sprid strimlad paprika och smulad fetaost över plåten. Garnera med basilika.