Platt speltbröd med spenat, frön & landeskinka
Ingredienser
3 bröd
½ l
fingervarmt vatten
25 g
jäst
2 msk
rybsolja
2 tsk
salt
1 msk
inhemsk honung
2 dl
riven morot
2 dl
förvälld spenat, finhackad
4 dl
halvgrovt speltmjöl
8–9 dl
speltsikt
Garnering
1 dl
rybsolja
1 dl
pumpa- eller solrosfrön
Flingsalt
Färska spenatblad
6 skivor
landeskinka (inhemsk lufttorkad skinka från Västnyland) eller annan lufttorkad skinka
Så gör du
- Smula jästen i vatten i en djup bakbunke. Tillsätt olja, salt, honung, morot och spenat. Blanda i mjölet lite i sänder tills degen är smidig, den får vara ganska lös. Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe i cirka 35 minuter.
- Knåda degen i bunken och dela den i tre delar på ett mjölat bakbord. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och olja det med en tredjedel av oljan.
- Platta ut varje degbit med fingrarna till ett långt bröd. Pensla över resten av oljan och strö över frön och salt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
- Grädda i 200 graders ugn i 20–25 minuter. Dekorera med färska spenatblad och landeskinka. Skär i mindre bitar och servera som snack före middagen.