Plommon- & äppelcobbler med anisvaniljsås
Ingredienser
6 portioner
400 g
plommon
4
syrliga höstäpplen
1 dl
råsocker eller muscovadosocker
1 ½ tsk
malen kanel
½ tsk
ingefära
1 dl
vete- eller speltmjöl
1 dl
havre- eller speltflingor
1 ½ dl
krispig mysli eller blandade frön
1
nypa salt
1 ½ tsk
bakpulver
125 g
rumsvarmt smör
1 dl
råsocker eller muscovadosocker
1
ägg
Vaniljsås med anissmak
2 dl
mjölk
1 dl
grädde
3
stjärnanis
3
äggulor
¾ dl
socker
Så gör du
- Tvätta och dela äpplena och plommonen i klyftor. Blanda äpplen, plommon, socker och kanel i en djup ugnsfast form.
- Blanda mjöl, havregryn, mysli och bakpulver.
- Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ägget och vispa en stund till och sätt till sist i mjölblandningen.
- Bred smeten över frukterna (smeten är ganska seg och svår att breda ut men med en kniv går det lättare) och grädda i 175 graders ugn i cirka 40 minuter. Lägg folie på efter cirka 30 minuter.
Vaniljsås med anissmak
- Koka upp grädde, mjölk och stjärnanis.
- Vispa äggulor och socker i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och äggsmeten är fluffig.
- Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten och häll tillbaka i kastrullen.
- Sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknar, cirka 10 minuter. Obs! Såsen får inte koka.
- Ta bort anisen när såsen är klar. Servera med plommon- och äppelcobblern.