Potatis- & blomkålssoppa
Ingredienser
4 portioner
400 g
potatis
300 g
blomkål
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
1 klick
smör
2 tsk
färsk timjan, finhackad
1 l
grönsaksbuljong
2 dl
grädde
1 tsk
äppelcidervinäger
Salt, vitpeppar
Några droppar kallpressad rybsolja
Färska örter (persilja, timjan, basilika)
2 skivor
ekologisk landeskinka (inhemsk lufttorkad skinka från Västnyland)
Så gör du
- Skala och tärna potatisarna. Skölj blomkålen och skär i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken.
- Fräs löken och grönsakerna i smör utan att de tar färg. Tillsätt timjan och buljong. Koka soppan tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer tills den är riktigt slät och häll i grädden. Smaka av med salt, vitpeppar och äppelcidervinäger.
- Ugnsstek landeskinkan i 175 graders ugn i cirka 25 minuter, eller tills skivorna är knapriga. Dekorera soppan med några droppar kallpressad rybsolja, färska örter och knaprig landeskinka.
![Potatis- & blomkålssoppa](/uploads/Recept/_1200x1800_crop_center-center_82_line/blomkalssoppa.jpg 1200w, /uploads/Recept/_992x1488_crop_center-center_82_line/blomkalssoppa.jpg 992w, /uploads/Recept/_768x1152_crop_center-center_60_line/blomkalssoppa.jpg 768w, /uploads/Recept/_1536x2304_crop_center-center_45_line/blomkalssoppa.jpg 1536w, /uploads/Recept/_576x864_crop_center-center_60_line/blomkalssoppa.jpg 576w, /uploads/Recept/_1152x1728_crop_center-center_45_line/blomkalssoppa.jpg 1152w)