Potatis- & blomkålssoppa
Ingredienser
4 portioner
400 g
potatis
300 g
blomkål
1
gul lök
1
vitlöksklyfta
1 klick
smör
2 tsk
färsk timjan, finhackad
1 l
grönsaksbuljong
2 dl
grädde
1 tsk
äppelcidervinäger
Salt, vitpeppar
Några droppar kallpressad rybsolja
Färska örter (persilja, timjan, basilika)
2 skivor
ekologisk landeskinka (inhemsk lufttorkad skinka från Västnyland)
Så gör du
- Skala och tärna potatisarna. Skölj blomkålen och skär i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken.
- Fräs löken och grönsakerna i smör utan att de tar färg. Tillsätt timjan och buljong. Koka soppan tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan med en stavmixer tills den är riktigt slät och häll i grädden. Smaka av med salt, vitpeppar och äppelcidervinäger.
- Ugnsstek landeskinkan i 175 graders ugn i cirka 25 minuter, eller tills skivorna är knapriga. Dekorera soppan med några droppar kallpressad rybsolja, färska örter och knaprig landeskinka.