Potatis- och köttlåda i ugn
Ingredienser
8 portioner
400 g
innerstek av nöt eller älg
olja
1 tsk
salt
1 kg
potatis
2
morot
200 g
rotselleri
1
gul lök
1
äpple
Lag
7 dl
vatten
1
köttbuljongtärning
2 msk
sojasås
1/2 dl
grädde
1 krm
svartpeppar
1/2 tsk
kryddpeppar
Köttet
- Tärna köttet. Skär först tvärs över köttets fibrer.
- Hetta upp olja i en stekpanna så att den blir riktigt het. Bryn hälften av köttet tills det får fin färg. Strö hälften av saltet över köttet. Ställ köttet åt sidan och bryn en ny omgång kött och salta.
Vegetabilier
- Skala potatis och skiva tunt med kniv eller i matberedare.
- Skala morot, rotselleri, lök och äpple. Hacka allt i små bitar.
Lag
- Koka vatten (i en vattenkokare). Mät upp 7 dl vatten och smula ner buljongtärningen. Blanda med sojasås, grädde och peppar.
Lådan
- Smörj en stor ugnssäker form eller gryta.
- Varva kött och rotsaker med potatis i grytan, så att översta varvet är potatis.
- Häll över lagen och tillaga i 200 grader i ca 2 timmar.
- Strö över finklippt persilja innan servering och servera med gelé, rårörda lingon eller lingonsylt.