Potatiskex med ostdipp
Ingredienser
Cirka 30 stycken
50 g
smör
75 g
kokt potatis
1 ½ dl
vetemjöl
½ tsk
bakpulver
½ dl
sesamfrön
Ägg till pensling
Garnering: chiliflakes, flingsalt, sesamfrön
Ostdipp
75 g
mjukt smör
½ burk
kvarg
100 g
riven gräddost
75 g
blåmögelost
1
vitlöksklyfta
½ dl
finklippt persilja
2–3 msk
mjölk
1 krm
svartpeppar
Så gör du
- Mosa den varma potatisen med smöret i en skål. Banda torra ingredienser i en annan skål. Arbeta in de torra ingredienserna i potatis-smörblandningen till en smidig deg. Låt degen dra i kylskåpet 30 minuter.
- Dela degen i två bitar och kavla ut en avlång platta, cirka 3 mm tunn. Pensla plattorna med ägg och strö på valfri garnering.
- Skär cirka 2 cm breda stänger av plattorna. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills kexen fått fin färg. Servera kalla till dipp eller till soppa.
- Ostdipp: Smula blåmögelosten. Blanda alla ingredienser förutom mjölken till en dipp. Tillsätt sedan mjölken tills dippen är av önskad konsistens.