Potatislimpa
Ingredienser
50 g
jäst
1 dl
rybsolja
1 dl
malt
1 dl
sirap
5 dl
surmjölk
300 g
kokt potatis
1 ½ tsk
salt
5 dl
rågmjöl
Cirka 1 l
vetemjöl eller jästbrödsmjöl
1 msk
stött kummin
Så gör du
- Värm surmjölken i kastrull.
- Smula ner jästen i en bakbunke. Slå över den fingerljumma vätskan, malt, sirap, salt och kummin.
- Tillsätt den rivna potatisen och sedan mjölet lite åt gången.
- Låt jäsa på dragfritt ställe i 45 minuter.
- Baka ut till två limpor och låt dubbeljäsa.
- Grädda i 225 grader i 20 minuter och sänk sedan värmen och grädda i 200 grader i ytterligare 30 minuter.
- Låt svalna under bakduk.