Potatispaj
Ingredienser
Botten
4–5
potatisar
½ dl
olja
1 krm
timjan
Fyllning
100 g
riven gruyere eller annan lagrad ost med mycket smak
1
vitlöksklyfta
1 stor
lök
1 dl
gräslök
2 dl
grädde
2
ägg
1 msk
olja
Så gör du
- Riv potatisen fint. Krama ur saften så mycket du kan med händerna eller lägg i en sil och pressa med en sked eller hand så att det rivna blir torrt.
- Blanda den rivna potatisen, olja och eventuellt timjan i en skål.
- Smörj en pajform (24 cm i diameter) och tryck ut den rivna potatisen i bottnen och på kanterna.
- Grädda i cirka 15 minuter i 200 grader. Förbered under tiden fyllningen.
- Skala och skär löken i bitar. Skala och pressa vitlöken. Fräs lökarna i oljan tills de är glansiga och mjuka.
- Riv osten. Blanda ägg och grädde i en skål. Smaksätt med svartpeppar.
- Bred den frästa löken, osten och gräslöken på pajbottnen. Häll gräddblandningen över.
- Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter tills pajen stannat och fått fin färg