Potatispiroger
Ingredienser
Cirka 12 st
Deg
350 g
kokt potatis
100 g
rumsvarmt smör
2 ½ dl
vetemjöl
2 dl
rågmjöl
½ tsk
salt
1 tsk
bakpulver
Ägg till pensling
Fyllning
100 g
broccoli
50 g
fetaost
50 g
färskost, med smak av till exempel gräslök eller vitlök
Peppar
Så gör du
- Pressa potatisen. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Knåda in potatisen och smöret i mjölet. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
- Kavla ut på mjölat bakbord till en cirka 3 mm tunn platta. Skär degen i 12 fyrkanter, cirka 10x10 cm. Du kan även göra halvmåneformade piroger genom att ta ut en cirkel och vika ena sidan över den andra.
- Skär broccolin smått. Mosa fetaosten. Blanda ihop till en smet. Smaksätt med peppar.
- Sätt 1 msk fyllning i mitten på varje fyrkant. Lyft först ett hörn över fyllningen. Pensla med lite uppvispat ägg och lyft det motsatta hörnet över fyllningen. Lyft de resterande hörnen mot varandra och knip ihop.
- Pensla med ägg. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter.