Potatissemlor
Över 60 min
Ingredienser
8 semlor
2–3 (200 g)
kokta potatisar
6–7 dl (400 g)
vetemjöl
3 msk
socker
1 tsk
salt
1
ägg
1 påse
torrjäst
3 msk (50 g)
olja eller smält smör
2 1/2 dl
vatten
1 msk
olja eller smält smör för pensling
Så gör du
- Skala och riv eller mosa kokt potatis.
- Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Knåda i 10–15 minuter tills degen inte längre fastnar i kanterna. Täck med kökshandduk och låt jäsa minst 30 minuter.
- Värm ugnen till 220 grader.
- Häll degen på en lätt mjölad yta. Kläm ut luftbubblorna och dela degen i åtta lika stora bitar. Rulla till bollar och lägg på en bakplåt. Platta till bollarna, täck dem med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter, eller tills semlorna blivit gyllenbruna.
- Pensla de nygräddade semlorna med olja eller smält smör.