Potatistårta med rabarberfyllning
Ingredienser
Botten
150 g
smör
150 g
kokt potatis
150 g
vetemjöl
½ dl
mandelspån
Fyllning
½ l (300 g)
rabarber i bitar
¾ dl
socker
½ dl
vatten
1 msk
potatismjöl
½ tsk
kardemumma
2 dl
vispgrädde
1 tsk
vaniljsocker
1 msk
socker
Så gör du
- Koka potatisen mjuk. Riv den fin. Blanda smör, vetemjöl och potatis till en deg.
- Dela degen i tre bitar och kavla ut runda bottnar på bakplåtspappret, cirka 20 cm i diameter. Nagga bottnarna. Fördela mandelspån på bottnarna och kavla över så de fastnar.
- Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills bottnarna fått fin färg. Låt svalna på galler.
Fyllning
- Blanda rabarber, kardemumma, vatten och socker i en kastrull. Koka tills rabarbern känns mjuk, men inte sönderkokt. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och häll i rabarberblandningen. Ta bort från plattan och låt den svalna.
- Vispa grädden och smaksätt med socker och vaniljsocker.
- Fyll tårtan med rabarberkompott och grädde strax innan servering. Bottnarna går lätt sönder så hantera dem försiktigt. Servera genast. Du kan även använda äppelmos, lemon curd eller plommonsylt som fyllning.