Provencalsk linspaj
Ingredienser
100 g
margarin eller smör
3 dl
vetemjöl
½ dl
hackade örter, exempelvis timjan, persilja, oregano
2–3 msk
vatten
Fyllning
10
soltorkade tomater
½ dl
olja
1 msk
vinäger
½ tsk
salt
3 dl
små linser, kokta (cirka 1 ½ dl okokta)
1 burk (250 g)
färskost
1–2
avokadofrukter
½ dl
solroskärnor, rostade
Så gör du
- Hacka samman matfett, mjöl och örter, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Grädda i 225 grader, cirka 15 minuter. Låt kallna.
- Koka de soltorkade tomaterna mjuka i lite vatten i en kastrull cirka 8 minuter. Strimla tomaterna och blanda med olja, vinäger och salt. Vänd i linserna.
- Fördela färskosten i pajskalet och strö över röran med linserna och tomaterna.
- Skala, kärna ur och skiva avokadorna. Garnera pajen med avokadoskivor och rostade solroskärnor.