Pumpasoppa med linser
Ingredienser
6-8
1
pumpa (1 l tärnat fruktkött)
1
lök
1-2
vitlöksklyftor
1,5 msk
olja
1,5 msk
tomatpuré
9 dl
vatten
1
buljongtärning (kyckling eller grönsak)
1,5 dl
röda linser
3/4 tsk
sambal oelek
1 msk
limesaft
½ dl
grädde/créme fraiche
salt och peppar
Tillbehör
Turkisk yoghurt/grynost
Finhackad persilja
Frön/hackade nötter eller mandlar
Så gör du
- Halvera pumpan och gröp ur den.
- Placera pumpahalvorna stadigt mot skärbrädet och skär bort skalet. Var försiktig för skalet är hårt.
- Skär pumpaköttet i tärningar och mät upp 1 liter. Pumpatärningar som blir över kan frysas in. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj linserna i en sil.
- Värm olja i en kastrull. Fräs lök och vitlök. Låt fräsa en stund under omrörning. Tillsätt pumpa och tomatpuré och låt fräsa ytterligare under omrörning.
- Tillsätt vatten, linser och buljongtärning. Låt koka under lock cirka 15 minuter tills pumpaköttet känns mjukt.
- Tillsätt grädde, sambal oelek och limesaft. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan med tillbehören och bröd.