Quesadillas med svarta bönor
Ingredienser
4 portioner
Tortilla
4 dl
vatten
10 dl
lantvetesikt
2 msk
olja
1 1/2 tsk
salt
2 tsk
bakpulver
Quesadilla
1 förpackning
svarta bönor
150 g
majs
1/2 tsk
rökt paprikapulver
1/2 tsk
spiskummin
chili flakes
2 tsk
sojasås
1 tsk
tomatpuré
1
vitlöksklyfta
100 g
riven ost
4
tortillabröd
Tortilla
- Blanda alla ingredienser och knåda degen smidig. Gärna 5 minuter för hand eller lite längre i bakmaskin.
- Låt degen vila 10 minuter eller i kylen över natten.
- Dela degen i 15 bitar, forma till små bollar och låt vila under bakduk i 10 minuter.
- Kavla bröden tunna på ett mjölat bord. Stek sedan i en riktigt varm stekpanna som penslats med lite olja. Stek cirka 1 minut på varje sida. Stek inte för länge, då blir tortillorna hårda. Pensla stekpannan med olja efter var tredje tortilla.
- Håll bröden väl täckta under bakduk tills de svalnat. Förvara sedan i en plastpåse.
Quesadilla
- Skölj av bönorna med vatten och lägg i en skål tillsammans med paprikapulver, spiskummin, chili, sojasås och tomatpuré. Pressa i vitlök och mosa grovt med en gaffel.
- Låt majsen rinna av och tillsätt den sedan i bönröran. Smaka av och tillsätt salt vid behov.
- Värm upp en stekpanna och lägg i ett tortillabröd. Strö över riven ost, bönröran och ytterligare ett lager riven ost. Avsluta med en tortilla överst.
- Stek på båda sidorna tills tortillan är gyllenbrun och osten har smält.
- Skär quesadillan i sex trekanter och ät som sådana eller dippa i tomatsalsa eller crème fraiche.