Rabarberpaj med granskott & älggrässås
Ingredienser
Botten
120 g
rumsvarmt smör
½ dl
socker
4 dl
mjöl, exempelvis 3 dl speltmjöl och 1 dl rågmjöl
1 tsk
bakpulver
1
ägg
Pajfyllning
1 l
rabarber
2 dl
små granskott
1 dl
honung
1 dl
vatten
Vaniljsås med älggräs
½ dl
torkade älggräsblommor
2 dl
mjölk
2 dl
grädde
4
äggulor
1
vaniljstång
½ dl
socker
Botten
- Vispa socker och smör till skum.
- Tillsätt ägg, rör om.
- Blanda bakpulver med mjöl, rör ihop allt.
- Tryck ut smuldegen i en pajform, spara lite av smuldegen för att smula ovanpå fyllningen.
Fyllning
- Koka granskotten i cirka 1 dl vatten, när de kokat cirka 25 minuter tillsätt honung och koka lite till.
- Ansa och skiva rabarber och rör ner i fyllningen och häll sedan över på pajbottnen.
- Smula resten av smuldegen ovanpå.
- Grädda i 175 grader i 30 minuter.
Vaniljsås med älggräs
- Värm grädden och mjölken och häll vätskan över torkade eller färska älggräsblommor. Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg med i vätskan. Låt stå i 30 minuter.
- Sila bort blommorna. Häll över äggulorna och sockret och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen. Vispa på låg värme tills såsen tjocknar.