Rådjurspaté
Ingredienser
Cirka 600 g
Hjärta, njure och lever av ett vuxet rådjur eller 2 kid
150 g
späck
1 g
salt
1
gul lök
2 klyftor
vitlök
1 msk
nymald svartpeppar
1 msk
timjan
1 tsk
muskot
- Börja med att skölja av inälvorna, ta bort större senor och blod. Tärna dem och späcket. Skala och hacka både lök och vitlök grovt. Blanda kött, späck, lök, vitlök, salt och kryddor i en bunke som du lägger in i frysen cirka 15–30 minuter, tills det börjar vara lite fryst i kanterna. Att det är kallt är viktigt för att få till en bra bindning av smeten.
- När det börjar vara lite fruset kör du blandningen genom en köttkvarn två gånger. Efter det kan du antingen lägga smeten i en degblandare med vinge eller röra ordentligt med en slev. Rör några minuter, det känns när det börjar hänga ihop och bli lite segt. Då är smeten klar och du kan hälla den i en ugnsform. Baka patén i 100 grader varm ugn tills den är 67 grader i mitten, ta sedan ut den och låt den svalna. Lägg den därefter i kylskåp.
- Den är god att äta som den är på smörgås men blir också väldigt god att skära i skivor och steka. Servera gärna med smakrika, syrliga tillbehör.