Rensoppa
Ingredienser
1
stor lök
2
vitlöksklyftor
1 msk
rypsolja
ca 1 l
vatten
1
ekologisk grönsaksbuljongtärning
3–4
morötter
5
små potatisar
en bit
rotselleri (ca 100 g)
1–2
palsternackor
150 g
kallrökt renkött, hackat i små bitar
1 dl
crème fraîche eller grädde
svartpeppar
färsk timjan
- Skala och hacka löken. Skala och tärna rotsakerna och potatisen.
- Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt skalade och tärnade rotsakerna och potatisen. Fräs rotsakerna en stund i kastrullen.
- Tillsätt vatten (ca 1 liter så att rotsakerna täcks) och buljongtärningen i kastrullen. Koka i ca 15 minuter, tills rotsakerna är mjuka. Lyft kastrullen från spisplattan och purea soppan.
- Ställ den pureade soppan på nytt på den varma spisen. Tillsätt renhacket och crème fraîche. Koka upp soppan på nytt och smaka av med svartpeppar.
- Dekorera soppan med färsk timjan och en klick crème fraîche eller häll soppan i en termos.